Solveig!!!

Solveig är en tioåring från Brighton, England som har kallats för den nya Banksy. Graffitiexperter har kallat henne för "the young Picasso of street art", hon gör stora spraymålningar på lagliga väggar nära sitt hem. Solveig är inte bara hennes tag-namn utan även hennes riktiga förnamn. Hon sade i en intervju: "I started watching people doing paintings and asked them if I could have a go."

I denna artikeln från The Sun finns också en liten video när hon testar på att tatuera en herre.
http://www.thesun.co.uk/sol/homepage/news/article2244481.ece

Här hittar ni hennes fotosida.
http://www.flickr.com/photos/supersolveig/page1/
I Stockholm finns det inte ens någon laglig graffitivägg, heja Sverige!

Det blåser på månen

De människor som tjänar pengar på sina bloggar borde ha en eloge, pallar man att skriva två eller tre inlägg om dagen är man värd pengar! Sen att de som gör det är 16 år, lägger upp lättklädda bilder på sig själva och på allt de äter är en annan sak.. Inget jag ägnar mig åt.

Jag har varit på Nationalmuseum, med mormor, och kollat på Caspad David Freidrich. Nog hade jag sett bilder på hans konst innan, kanske någon riktig tavla med utan att jag vetat om det men, jag visste inte att han målade med mikroskop.. En bild kan missvisa, speciellt en bild av ett Freidrichverk. I själva verket är de flesta av hans tavlor små, ca 30x20 cm bara! Han måste ha använt sig av en pensel med ett litet smalt hår för att få till de ytterst pyttesmå, men exakta, detaljerna. Men så utbildades han vid konstakademien i Köpenhamn också, inte som sandtjejen (nedan) som lärde sig sin grej på en eftermiddag. Har man inte varit och sett C.D.F än så BÖR man göra det, snart tar den slut.



Inte att förglömma heller är utställningarna på Magasin 3 i frihamnen och Bonniers konsthall på Torsgatan.

Vill man se lite fin gatukonst kan man bege sig till Gullmarsplan, ta sig ner till skanstullsbrons brofäste och njuta! Här är ett par smakprov.




Gatukonstnären Folke är en av Sveriges giganter, bor man i Stockholm har man nästan garanterat stött på hans små texter. Han och ett par andra hade en utställning tillsammans i förra veckan, den pågick bara i två dagar så tyvärr missade jag den men bilder därifrån finns på gatukonst.se.




Jag fick en trevlig kommentar, tack för den, som sa att Akay och Klisterpeters lilla röda stuga som jag skrev om tidigare nog var från år 1997. Angående det kan det inte vara kul att vara stuga och behöva stå på globen så här års...

Kan Banksys konstnärsskap beskrivas som neobarockt?

Nu har jag haft ett tid att fundera på vad exakt min uppsats ska handla om och min frågeställning är den här ovan. För att hitta belägg för att hans konstnärsskap kan beskrivas som neobarockt, vilket jag tror går, ska jag beskriva hur en "vanlig" gatukonstnär arbetar och hur en traditionell konstnär jobbar för att se hur Banksy rör sig där mellan. Att beskriva hur en gatukonstnär jobbar är inte så svårt, det har jag goda källor till. Men kortfattat kan man säga att, utställning på ett museum hör inte till en gatukonstnärs vardag. Sedan ska jag på något vis, som jag inte riktigt ringat in ännu, försöka beskriva hur en traditionell konstnär arbetar. Det behöver inte vara så komplicerat, det handlar om att få fram att denne främst håller sig till de traditionella vägar genom gallerier till museer och inte bryter några lagar mm. Neobarock är som hörs på namnet besläktat med barocken från 1600-talet. Teoretiker har under de senaste tjugo åren tyckt sig se en strävan mot olika ideal som växte fram under barocken. Martin Jay är en av dem, han menar att barocken inte bara var rådande omkring 1600-talet utan att det barocka formspråket och tänkandet är en ådra som har löpt med historien och nu igen framträder väldigt tydligt. Det är många som har visat på likheter mellan postmodernismen och neobarocken, för det handlar mycket om gränsöverskridande, upplösning av "sanningar" och strävan mot extremer. Detta öppnar och ena sidan för jämförelser och referenser mellan modern- och 1600-talskonst, och andra sidan kan äldre konst på nytt aktualiseras med hjälp av modern konst på nya och spännande sätt. Jag vet inte hur klart detta blev men, ämnet är ganska nytt både för mig och för de som forskar inom det vilket gör det spännande. För en gång skull har 100 gubbar inte redan skrivit "färdigt" allt...

Uppsatsen tar min tid

Jag har varit lite dålig på att skriva här på bloggen på sistone och anledningen är att jag har haft fullt upp med att tänka på vad min uppsats ska handla om. Något som slog mig när jag satt och tittade på bilder från Banksys utställning var att många av hans bilder speglar en slags realism. Ett verka är ju en ren kopia med viss modifikation, originalmålningen är gjord av Jean Francois Millet, se nedan. Även tiggaren som Banksy gjort tycker jag talar om realism, inte helt olik Gustave Courbets The Stonebreakers från mitten av 1800-talet. De är inte lika i stil utan lika i avseendet att de visar de som har det svårast.






Visst är det intressant! Men jag har än så länge inte riktigt kommit på från vilket håll jag ska angripa det. Det skulle ju vara roligt att undersöka vad som händer med banksys bilder när de tas ur sin kontext, men jag vet inte.. Mycket velande. Jag ska höra med mina påhittiga kurskamrater, de har alltid tips!

RSS 2.0