Hur gör man konsten intressantare?

Jag har funderat på en sak... Hur svårt kan det vara att göra konsten intressantare för alla? För en tid sedan var jag på Nationalmuseum med skolan, vi pratade bland annat om ett verk av Rembrandt, eller Rembrandt Harmensz van Rijns som hela hans namn lyder. The Conspiracy of the Batavians under Julius Civilis är tavlans titel, det är den största Rembrandtmålningen på Nationalmuseum. Den är ca 3 gånger 2 meter och den målades 1662-63.
Vi fick veta att den en gång varit ännu större och då var formad som en båge. Målningen var en beställning till det nya stadshuset i Amsterdam och där skulle den hänga ovanför en port, därav formen. Men efter att den hängt där i ett par år ville de inte ha den kvar, så de skickade då tillbaka tavlan till Rembrandt. Att sälja en tavla i den storleken var inte lätt, så vad han gjorde var att han skar ut huvudscenen, och kunde då sälja den. Eftersom den var menad att sitta ganska högt upp behövde den inte vara så väldigt detaljerat målad och det är därför den är mindre detaljerad än många av hans andra målningar.

Detta får man inte reda på när man är på Nationalmuseum, om man inte vill gå runt med freestyle-prylen. Jag undrar om det inte går att få fram den informationen på något enklare sätt? För om man som besökare får reda på det så kanske man även blir intresserad av historien bakom nästa tavla och nästa.. Jag tycker inte att det ska behöva vara svårt att få information, och man ska inte behöva ha hörlurar! Hur svårt kan det vara?



Kommentarer
Postat av: Annan konstnörd

Håller med fullständigt!

Varför inte ge folket mer information för att göra besöket mer givande och skapa mer intresse när fakta finns?



Ska inte konst skapa debatt?!

Eller ska den bara hängas för att endast ses på?

Endast för att allmänbilda?



Mer fakta till folket!

Respekt till konstnär+verk!

2009-11-07 @ 03:03:17

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0